Valance Road

VALLANCE ROAD

Project Description

CMT Construction_Woolwich House_1

WOOLWICH HOUSE

Project Description

Woolwich House, located in Southgate, is an area in high demand. Previously occupied by Barclays Bank and offices, the building was converted from the first floor upwards with two new floors constructed, adding a third and fourth floor.

The project included partial ground floor refurbishment and complete first floor and second floor redesign, including a new staircase. Additional new third and fourth floors with new curtain walling were constructed to sit on top of the existing building and side extension. The building is one of the early examples of concrete frame.

The development consists of 24 residential flats, 8 service offices and 1 High Street commercial unit. The building is located at Southgate Center and meters away from Southgate College and the underground station.

The completed building comprises of commercial units on the ground floor and residential units for the remaining floors. Residents benefit from excellent lighting due to high glass curtain walls. Windows on the side elevation allow residents to overlook the city’s skyline with views of London Bridge and Canary Wharf, making for spectacular views.

The existing structure of first and second floor is one of the early examples of concrete frame construction. While maintaining the original brick and masonry front elevation, and adding the new two steel floors with lightweight steel and a glass curtain wall, we created a tasteful combination of traditional London architecture with contemporary design.

CMT Construction_Shirley Street_1

SHIRLEY STREET

Project Description

The development is located a short distance from the 2012 Olympic park and ExCel Exhibition Center in Canning Town, London. The site takes advantage of various transport links. Canning Town Station is only 2 stops away from the ExCel Exhibition Center and the vibrant Westfield Stratford City shopping center.

The existing site contained an unused warehouse which was demolished, paving way for the new development. 9 residential units and 2 commercial units with the introduction of an underground car park within the basement and to be accessed by a car lift from the front entrance.

The design has been developed to make the maximum contribution to the environment. To reach certain targets, the development benefits from brown roof and highly insulated walls, air source heat pumps and 100% recycled materials in areas. The structure is combined of mixed reinforced concrete and lightweight steel frame structure that sits on a perimeter of secant piling wall foundation and load-bearing isolated piles, giving the structure extra durability.

Having experience in mixed developments provides CMT to work with a diverse network of clients. Proposing valuable development ideas with a team that provides guidance and support during the pre construction and construction phases serve a more efficient and disciplined communication system with our clients.

LEYTONSTONE

Project Description

The project is located in Leytonstone High Road which is miles away from 2012 Olympics. The was a two storey existing listed building and previous contactor knocked the walls down without planning .consent and the local authority took an enforcement action to the client.The client approached to us and we took over the project as a design and built. We re design the building and submitted new detailed planning application for the project, as soon as our proposal is accepted we finished the structural design and start construction project.

The proposal is erection of three storey steel frame building with basement. There is ground floor and basement commercial and 8 no luxury residential flats above. The property has an access to plenty of buses, and also only half a mile away from Leytonstone over ground and a mile away from Leytonstone underground station.

ST PAULS

Project Description

IPE Developments and CMT Design and Construction have continued their relationship as they were involved in the construction of 12 private units in Bow, London. The site sits on a former public house, which has since been demolished. CMT are confirming the final layouts in order to provide the best design with alternative sustainable construction methods for their client.

The site is located on the corner of the southern side of mile end park and its boundaries are formed by the railway viaduct, st pauls way and the park irself is to make an unusual triangular site. The existing building form is defined almost entirely by the shape and nature of the site and its constraints. The scale of the proposed development seeks to provide a strong response to the site context and a focal point on st pauls way.

CMT intends to provide a modern, innovative, high quality residential development that makes the optimum use of the triangular site. The proposed scheme will provide a landmark building that will physically define its location and will successfully fit in with the existing and future buildings in the area.

The proposal is the Demolition of the existing buildings on site and the Erection of a 6 storey block and its use as 12 residential flats (7 x 1 bedroom and 5 x 2 bedroom units). CMT Is collaborating with their in-house design team in creating solutions to turn the buildings south and east side towards the park to provide deep glazed balconies to the southeast and northern elevations including red cedar timber boarding to the exterior balconies, white render panels and yellow London multi-stock brickwork enabling the building to have a palette of materials. The project is due for completion in December 2015.

umberstone hotel

UMBERSTONE STREET

Project Description

Situated on Umberstone Street in the heart of bustling East London, An existing 2-story post Second World War textile warehouse was demolished and redeveloped as luxurious residential property offering space and serenity in a thriving London neighbourhood

Close to Aldgate east station, this development has been designed to be flexible enough to offer a variety of apartments, varying in size. From 1 to 3-bedroom luxury apartments. This is a 5-story luxury building and consists of 8 residential apartments and 4 commercial spaces at ground floor and basement level. Supporting council preference to provide mixed-use development over single-use properties.

The main structure consists of a mix of reinforced concrete and light steel frame sitting on a raft and piling foundation. External envelope is Hanson Arden special reserve brickwork comprising of embossed features with dark grey brick combination to the exterior with black satin timber cladding.

Ensuring enough daylight for the penthouse wasn’t a problem, however a variety of techniques were provided to allow natural light and maintain privacy for the studio flats, which occupy the building’s first, second, third and fourth floors. The idea of having enough ventilation and sunlight in the densely populated multi-unit and multi-family housing area was of importance to the proposed design including, Juliet balconies for each resident. Each apartment was given a good-sized balcony that extends along the front of the main elevation of the building.

Rooms are sparsely decorated, with walls, ceilings and wooden doors painted white, while floors are covered in quality wood laminate flooring providing a contemporary and easy to maintain design.

Cmt Construction_Madison Heights_1

MADISON HEIGHTS

Project Description

Situated on a spacious corner in the heart of South Wimbledon, Madison Heights comprises of fifteen attractively designed 1-2 bedroom apartments with an extensive ground floor commercial space.

With a picturesque village, expansive common,and an exceptional town offering restaurants, boutiques and numerous cafes. Wimbledon has long been a desirable location to call home.

The scheme offers generous terraces and winter gardens as well as a large communal roof terrace.

Madison Heights is now open, since the first quarter of 2018.

For more information, visit:
http://madisonheightssw19.com

Employer: Merton Ventures Ltd
Main Contractor: CMT Design & Construction
Architect: Feildon Clegg Bradley Studios LLP
Structural Engineer: Price& Myers Consulting Engineers
M&E Design: BSEC Ltd
Project Statues: Completed
Project Value: £2,950,000.00

Cmt_Construction_Wood Street Mews_1

PICTURE HOUSE APARTMENTS

Project Description

Two blocks of one, two and three bed apartments, three mews houses and commercial space.

Employer: IPE Developments
Main Contractor: CMT Design & Construction
Architect: Brooks Murray Architects
Structural Engineer: JMS Civil & Structural Consulting Engineers
M&E Design: BSEC Building Services Engineering Consultants
Project Status: Live
Project Value: £9 180 000

The legacy

The Work began with the demolition of the existing warehouse, to enable the construction of 36 units within 3 blocks of 1 to 3 bedrooms apartments and houses. The block facing the street is over 4 levels above commercial units, on the ground floor level. The rear block is 8 storeys with a generous communal terrace on the 6th floor. The last block is comprised of 3 townhouses. 3 parking space is available for life time homes within the courtyard.

On the site, where Picture House Apartments took its name from, stood The Cunard/Broadwest Film Studio between 1914-1921; one of the pioneering film studios established in the early days of British film production.