Poplar Hotel << back to projects

Poplar Hotel

This magnificent Grade II Listed Building dating from 1870 was designed in High Victorian Gothic style featuring an eye-catching octagonal corner tower capped by a finialed copper dome and was previously in use as Poplar Town Hall.

The building is to be converted into a luxury hotel with 37 unique bedrooms and suites together with restaurant, meeting and leisure spaces. Synthesis Architecture have taken full advantage of the remaining original 19th Century details whist bringing all the facilities up to 21st Century standards and achieving BREEAM certification for sustainable design bringing this beautiful building back into use and making it accessible to the public once more.

Externally the original poly-chromatic brickwork and ornate detailing in Portland stone are to be carefully cleaned and repaired to restore the buildings grandeur and at night will be sensitively lit with hidden energy saving LED lighting highlighting the building in views from the nearby offices of Canary Wharf.

Internally the grand central staircase lit from above by the large original Victorian roof-light is the centerpiece providing access to bedrooms in various parts of the building each with their own individual appeal, but all featuring modern en-suites with baths and showers, WiFi, 40” TVs, and remote control of lighting and air-conditioning.

Ground and first floor bedrooms feature original carved stone fireplaces and ornate coving to their tall ceilings.

Double height rooms created from the old boardroom will have a desk-space at lower level with the bedroom above at mezzanine level providing magnificent views out through the 4metre tall windows.

Bedrooms built within the roof-space will allow guests to see and touch the original timber roof structure that was previously hidden above the ceiling. Glazed partitions and freestanding contemporary baths and furniture will allow the historic structure to be the main visual feature.

Finally the penthouse suite occupying the 11 meter high dome of the octagonal corner tower will feature the original ornate stone fireplace in the bedroom with a private bathing retreat at mezzanine level above reached by a cantilevered oak and glass stair. The suite also has access to a private roof terrace with views across the rooftops of East London.