CMT Head Office << back to projects

CMT Head Office

CMT Design and Construction and Synthesis Architecture have closely collaborated together in developing this zero carbon solution for CMT’s new offices to demonstrate and encourage the use of sustainable building technologies and materials.

A two storey, highly insulated solid enclosure with occasional ‘punched in’ windows, wraps around the boundaries on three sides of the site with a fully glazed floor to ceiling façade. The front elevation to the building is to contain the office space and conference room with views out along Bedlam Mews and plenty of natural lighting. The projecting 1st and 2nd floor elevations of the offices respond in detail to the existing metal access walkway and correspond with the surrounding design and environment elegantly.

The proposed design will visually complete the currently unresolved vista along the existing site, providing a focal point at the end of the Mews. The new building is designed to match the height of the adjacent property and the nearby residential blocks of Fitzalan St and Hornbeam Close, which is adjacent to the site. To ensure there is no overlooking from neighbouring properties or gardens, there will be a high level ‘punched in’ glazing towards the adjacent dwellings.

The interior design is to be as open plan as possible with clear, wide staircases allowing the light to spread throughout the internal space. The interior finishing’s are to consist of a mixture of two different kinds of cladding. Translucent multi-skin polycarbonate panels and obscured glass planks filled with high efficiency translucent insulation that will provide an evenly lit interior with softly glowing walls inside the building during the day and a comforting glow outside at night whilst also eliminating views towards the adjacent residential properties.

Solar panels are to be introduced to the flat roof, generating on-site power for use during the daytime and will also store electricity generated during the day for evening peak shifts. This will allow the building to operate on stored power during evenings and mornings peak periods, thereby reducing peak load usage. LED lighting is another element to be installed throughout the structure, reducing the overall energy demand considerably of the building and will operate on 24v circuits direct from stored energy from the solar panels. The predominantly north facing glazing orientation reduces solar gain considerably, and to further reduce energy usage, air will be cycled between the cool basement and warmer upper floors in summer. The development also takes maximum advantage of the site by including basement offices with daylight provided by a sunken glazed winter garden.